Μια πόλη όπως η Πάτρα με μακραίωνη ιστορία τουλάχιστον τεσσάρων χιλιετιών δεν θα μπορούσε να μην έχει τεράστια αθλητική παράδοση.
Από την αρχαιότητα και τους αγώνες που έχουν καταγραφεί στα χρονικά του Παυσανία, μέχρι την αναγέννηση του ελληνικού κράτους και τη σύγχρονη εποχή, η Πάτρα φέρει τον τίτλο της πόλης του αθλητισμού.
Στην αρχαιότητα η πόλη έστελνε αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ενώ κατά τη Ρωμαϊκή περίοδο διοργάνωνε τα περίφημα Καισάρεια. Αθλητική δραστηριότητα είναι καταγεγραμμένη τόσο στη Βυζαντινή περίοδο, όσο και στα χρόνια της Οθωμανικής σκλαβιάς. Όμως οι πρώτες οργανωμένες και ουσιαστικές κινήσεις μετά τη δημιουργία του νέου ελληνικού βασιλείου και τη διοργάνωση των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων το 1896 συνδέονται άμεσα με την ίδρυση της Παναχαϊκής.
Από την εποχή του Χρήστου Κορύλλου μέχρι σήμερα, είχαμε τη δημιουργία σπουδαίων ομάδων που άφησαν και εξακολουθούν να αφήνουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στα αθλητικά δρώμενα της χώρας.
Ο ιστορικός Ναυτικός Όμιλος Πατρών, η ομάδα των πρωταθλημάτων και των μεγάλων διακρίσεων σε πόλο και κολύμβηση, ο Ποδηλατικός Όμιλος Πατρών και στις μέρες μας, η Ολυμπιάδα με τις σημαντική διαδρομή σήμερα στον στίβο και παλιότερα σε μπάσκετ και βόλεϊ, η ανδρική ομάδα μπάσκετ του Απόλλωνα Πατρών με κορυφαίο αθλητή τον «Νουρέγιεφ» του ελληνικού μπάσκετ, Κώστα Πετρόπουλο, η ΝΕΠ που έφτασε να παίζει στο Len Trophy σε άνδρες και γυναίκες, η ανδρική ομάδα βόλεϊ της ΕΑΠ με εντυπωσιακές πορείες στην Ευρώπη, οι ομάδες ποδοσφαίρου του Πάτραι και της Θύελλα Πατρών και ο Προμηθέας που πρωταγωνιστεί στο μπάσκετ σε Ελλάδα και Ευρώπη, έχοντας δημιουργήσει ένα αθλητικό κέντρο που συγκαταλέγεται στα καλύτερα του κόσμου.
Στις παραπάνω ομάδες προσθέστε και τη γυναικεία ομάδα χάντμπολ της Ορμής Λουξ που σάρωνε τους τίτλους για μια 10ετία στη χώρα μας, αλλά η οποία δυστυχώς διαλύθηκε την περίοδο της οικονομικής κρίσης.
Ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει φυσικά στη μεγάλη ομάδα ποδοσφαίρου της Παναχαϊκής που στα μέσα της 10ετίας του ’70 κοίταξε στα μάτια Παναθηναϊκό, Ολυμπιακό και ΑΕΚ, έχοντας στις τάξεις της τον Βασίλη Στραβοπόδη και τους αείμνηστους Πέτρο Λεβεντάκο, Θέμη Ρήγα, Κώστα Δαβουρλή και Ανδρέα Μιχαλόπουλο.
Η Πάτρα είναι μια πόλη με εξαιρετικές επιδόσεις στον κλασικό αθλητισμό, αλλά και στην πυγμαχία, με κατακτήσεις πανελληνίων και διεθνών διακρίσεων, ενώ είναι ταυτόχρονα και παραγωγός ταλέντων που αγωνίζονται στις εθνικές μας ομάδες σε σειρά αθλημάτων. Χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις ο Κώστας Κατσουράνης στο ποδόσφαιρο, οι ολυμπιονίκες μας Χριστόδουλος Κολόμβος και η Αγγελική Γερόλυμου στο πόλο, οι κολυμβήτριές μας Νόρα Δράκου και Κρίστελ Βουρνά, ο Λάμπρος Βασιλόπουλος στην ποδηλασία, ο Νίκος Ρουμελιώτης στο βόλεϊ κ.ά.
Για να μην αναφέρουμε και τους πατρινούς παράγοντες που έφτασαν να διοικούν αθλητικές ομοσπονδίες, όπως ο Βαγγέλης Λιόλιος στην ΕΟΚ, ο Βασίλης Διαμαντόπουλος στην Ποδηλατική Ομοσπονδία, ο Δημήτρης Δημητρόπουλος της ΕΓΟ, ο πολιτογραφημένος πατρινός αείμνηστος Βασίλης Σεβαστής στον ΣΕΓΑΣ, ο Τάσος Χρυσανθόπουλος στην Ομοσπονδία Τοξοβολίας κ.ά.
Σε ό,τι αφορά τον κλασικό αθλητισμό, η Πάτρα είναι κατεξοχήν η πόλη του στίβου και του δρομικού κινήματος, έχοντας αναδείξει μορφές και μορφές. Αναμφισβήτητα ο Σπύρος Ανδριόπουλος αποτελεί το «τοτέμ» του κλασικού αθλητισμού στην περιοχή, όντας ένας εκ των κορυφαίων Ελλήνων δρομέων όλων των εποχών και κάτοχος των Πανελληνίων ρεκόρ στα 10.000μ. στον Μαραθώνιο και στον Ημιμαραθώνιο. Δεν θα μπορούσαμε επίσης να μην αναφέρουμε και τη Μαρία Πολύζου, κάτοχο του Πανελληνίου ρεκόρ στον Μαραθώνιο, αλλά και στην κλασική διαδρομή, βαλκανιονίκη και πρέσβειρα του Ελληνικού αθλητισμού. Οι δύο αυτοί κορυφαίοι δρομείς έχουν εκρποσωπήσει την πόλη μας και τη χώρα μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, όπως και η νεοτερη Σοφία Ρήγα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Ξεχωρίζουν ακόμα, ο σπουδαίος μαραθωνοδρόμος και βαλκανιονίκης Νίκος Αργυρόπουλος, ο αείμνηστος Φάνης Τσιμιγκάτος, ο οποίος κατείχε το πανελλήνιο ρεκόρ στην κλασική διαδρομή από το 1984 ως το 1998, αλλά και στον στίβο ο πρωταθλητής στα 200μ. Γιώργος Παναγιωτόπουλος, η πρωταθλήτρια Αντωνία Στεργίου στο άλμα εις ύψος κ.ά.
Το σίγουρο, σε κάθε περίπτωση, είναι ότι η πόλη φέρει συνολικά μια μεγάλη αθλητική κληρονομιά, διαθέτει πολλές και σύγχρονες γηπεδικές εγκαταστάσεις, έμπειρους παράγοντες και προπονητές και χιλιάδες ταλαντούχους αθλητές και αθλήτριες. Όπως καταλαβαίνει κανείς το μέλλον της ανήκει!