ΚΑΝΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

ΚΑΝΤΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΠΡΟΠΟΝΗΣΗ

Έχεις αρχίσει την προετοιμασία σου για τον επόμενο σου στόχο ή σκέφτεσαι να ξεκινήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα;

Η συμμετοχή σε αγώνες δρόμου στο πλαίσιο της προετοιμασίας σου πριν τον αγώνα στόχο σου θα σε βοηθήσει σημαντικά. Δες στη συνέχεια αναλυτικά τις προτάσεις του runnermagazine.gr για τις αποστάσεις που πρέπει να επιλέξεις και πότε, σε σχέση με τον αγώνα-στόχο που έχεις θέσει.

5 χλμ.

Αν ο στόχος σου είναι τα 5χλμ. τότε οι επιλογές σου είναι συγκεκριμένες. Μπορείς, λοιπόν, να τρέξεις 1-2 αγώνες της ίδιας απόστασης κατά την περίοδο της προετοιμασίας σου, ακολουθώντας είτε τον επιδιωκόμενο αγωνιστικό ρυθμό, είτε έναν πιο αργό κατά 5’’-10’’/χλμ.

Στην πρώτη περίπτωση θα δοκιμάσεις τις δυνάμεις σου στο ρυθμό που στοχεύεις, ενώ στη δεύτερη θα κάνεις μία πολύ καλή προπόνηση, βελτιώνοντας παραμέτρους που είναι πολύ χρήσιμες για τη συγκεκριμένη απόσταση.

Η δεύτερη επιλογή είναι να κατεβείς σε αγώνες 10χλμ., εκτελώντας ουσιαστικά μία προπόνηση τύπου «Tempo Run», τρέχοντας δηλαδή κοντά σε αυτό που οι προπονητές αποτελούν κατώφλι ή κάποιοι άλλοι critical speed. Κάτι τέτοιο θα ήταν μία πολύ καλή προπόνηση πριν από έναν αγώνα 5χλμ., ενώ θα σε ωφελούσε και ψυχολογικά, αφού η μεγαλύτερη διάρκεια του αγώνα των 10χλμ. θα σου δώσει αυτοπεποίθηση και θα κάνει τα 5χλμ. να φανούν λίγα!

Προτεινόμενες
αποστάσεις για αγώνα
Ποσότητα Εβδομάδες πριν τον αγώνα στόχο
5 χλμ. 1-3 2-6
10 χλμ. 1-2 2-8

10 χλμ.

Αν ο στόχος σου είναι τα 10χλμ,. τότε οι αγώνες των 5χλμ. καλό είναι να μπουν στο πρόγραμμά σου, καθώς θα βελτιώσουν τη ταχύτητά σου συνολικά και θα σε βοηθήσουν να «λύσεις» πριν από τον αγώνα σου. Οι αγώνες της ίδιας απόστασης δεν είναι πάντα καλή επιλογή, εκτός αν θέλεις απλά να εκτελέσεις ένα Tempo Run και όχι να κάνεις μία 100% αγωνιστική προσπάθεια. Τέλος, στο πλαίσιο της προετοιμασίας σου θα μπορούσες να τρέξεις και σε κάποιον Ημιμαραθώνιο, με τη μορφή, όμως, Long Run και όχι ενός αγώνα «όλα μέσα».

Προτεινόμενες
αποστάσεις για αγώνα
Ποσότητα Εβδομάδες πριν τον αγώνα στόχο
5 χλμ. 1-2 1-4
10 χλμ. 1-2 3-8
Ημιμαραθώνιος 0-1 4-8


Ημιμαραθώνιος

Αν στοχεύεις στον Ημιμαραθώνιο, τότε οι αγώνες των 10χλμ. μπορούν να αποτελέσουν είτε ένα τεστ σε κοντινό διάστημα πριν από τον αγώνα σου, είτε μία καλή προπόνηση στη διάρκεια της προετοιμασίας σου. Απόφυγε αγώνες πολύ μεγαλύτερης απόστασης, ιδιαίτερα αν δε συνηθίζεις να εκτελείς στην προπόνησή σου αποστάσεις άνω των 20-25χλμ.

Προτεινόμενες
αποστάσεις
για αγώνα
Ποσότητα Εβδομάδες πριν τον αγώνα στόχο
10 χλμ. 2-3 2-8


Μαραθώνιος

Για τον Μαραθώνιο τα πράγματα είναι πολύ σαφή και ξεκάθαρα. Οι αγώνες που μπορούν να προηγηθούν, θα πρέπει να εκτελεστούν αυστηρά στο πλαίσιο της προετοιμασίας, ουσιαστικά αντικαθιστώντας κάποιες προπονήσεις.
Έτσι, μπορεί κανείς να αντικαταστήσει ένα ή και περισσότερα Long Run, τρέχοντας σε κάποιον αγώνα Ημιμαραθώνιου ή 30χλμ. (συμπληρώνοντας χιλιόμετρα με προθέρμανση ή αποθεραπεία, αν χρειαστεί). Σε αυτές τις περιπτώσεις, βέβαια, μπορεί κανείς να δοκιμάσει κάποια παραλλαγή των Long Run. Όσον αφορά τα 10χλμ., μπορείς να αντικαταστήσεις μία προπόνηση τύπου Tempo Run τεστάροντας λίγο τον εαυτό σου σε πιο αγωνιστικές συνθήκες.

Προτεινόμενες
αποστάσεις για αγώνα
Ποσότητα Εβδομάδες πριν τον αγώνα στόχο
10 χλμ. 1-2 1-3
Ημιμαραθώνιος 1-2 3-6
30 χλμ. 1 4-8

Πηγή: runnermagazine.gr

ΔΙΑΛΕΞΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΚΑΝΕ ΤΗΝ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΟΥ!
facebook
instagram