Μετράμε πλέον αντίστροφα για το μεγάλο δρομικό γεγονός της φετινής Άνοιξης, τον 1ο Διεθνή Ημιμαραθώνιο Πάτρας, που θα διεξαχθεί την Κυριακή 9 Απριλίου.
Οι ετοιμασίες των διοργανωτών βρίσκονται στην τελική ευθεία την ώρα που οι έγραφες έχουν ανέβει σε πολύ υψηλά νούμερα με τους δρομείς να δίνουν «ψήφο» εμπιστοσύνης στον σπουδαίο αυτό αγώνα.
Με σύμμαχο την εξαιρετική διαδρομή η οποία προσφέρεται για εξαιρετικές επιδόσεις και ρεκόρ, αναμένεται να γίνει ένας σπουδαίος αγώνας που θα βάλει την «σφραγίδα» του.
Τεχνικός διευθυντής του 1ου Διεθνούς Ημιμαραθωνίου Πάτρας, είναι ο έμπειρος από ανάλογες διοργανώσεις, Νίκος Πολιάς ο οποίος μίλησε στην «ΠτΔ» για όλα τα θέματα…
-Σε λίγες μέρες θα πραγματοποιηθεί ο 1ος διεθνής Ημιμαραθώνιος Πάτρας. Σε τι επίπεδο βρίσκονται οι ετοιμασίες;
«Είναι γεγονός ότι όσο πλησιάζει η ημερομηνία διεξαγωγής ενός αγώνα δρόμου, οι ρυθμοί ανεβαίνουν και η οργανωτική ομάδα εργάζεται πυρετωδώς έτσι ώστε όλα όσα σχεδιάζονταν επί χάρτου το προηγούμενο διάστημα να αρχίσουν να παίρνουν σάρκα και οστά. Δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό το τι χρειάζεται για να πραγματοποιηθεί ένας αγώνας με υψηλές προσδοκίες που γίνεται μάλιστα για πρώτη φορά, όπως ο Ημιμαραθώνιος Πάτρας. Συνεργασία και συνεννοήσεις με τους θεσμικούς φορείς τις πόλης, εξεύρεση χορηγών, επικοινωνία και προβολή έτσι ώστε να γνωρίσουν οι δρομείς τα πλεονεκτήματα του αγώνα και να τον επιλέξουν, σχεδιασμός και οργάνωση της ασφάλειας και της υγειονομικής κάλυψης, εξεύρεση, εκπαίδευση και συντονισμός των εθελοντών, προμήθειες υλικών, προκλήσεις elite αθλητών και τόσα άλλα!
Όλα προχωρούν σύμφωνα με τον σχεδιασμό μας, οι δρομείς δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για τον αγώνα, με τις συμμετοχές να έχουν ξεπεράσει τις 1.000 σε όλους τους αγώνες και όλα δείχνουν ότι στις 9 Απριλίου η πόλη της Πάτρας θα έχει έναν ακόμα λόγο να γιορτάζει και οι πολίτες της έναν ακόμα λόγο για να νιώθουν περήφανοι. Γιατί η συμμετοχή του κόσμου τόσο αγωνιστικά, όσο και ως θεατές παίζει καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία».
-Ένα σχόλιο για τη διαδρομή του Ημιμαραθωνίου. Ποια είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά που την κάνουν να ξεχωρίζει;
«Όταν μας ανατέθηκε το έργο του σχεδιασμού της διαδρομής, θέσαμε ως βασικό στόχο να έχει εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα δώσουν τη δυνατότητα στους δρομείς να πετύχουν την καλύτερη δυνατή επίδοση, αλλά και να συνδεθεί με γνωστά σημεία της πόλης. Θέλουμε τη λιγότερη δυνατή αναστάτωση στους κατοίκους και να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και τη δυνατότητα άμεσης πρόσβασης για την αντιμετώπιση κάποιου περιστατικού.
Νομίζω ότι η διαδρομή είναι εξαιρετικά γρήγορη και αυτό αποτελεί ένα ισχυρό πλεονέκτημα για τον Ημιμαραθώνιο Πάτρας και στις 9 Απριλίου θα έχουμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε πολύ γρήγορες επιδόσεις και πολλά ατομικά ρεκόρ. H επίτευξη καλών επιδόσεων αποτελεί την καλύτερη διαφήμιση κάθε αγώνα, αφού βασικό κριτήριο για τους περισσότερους δρομείς για την επιλογή του επόμενου αγώνα τους είναι η ευκολία της διαδρομής.
Το σύνθημά μας είναι «#fastertogether» και θα κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια έτσι ώστε οι συμμετέχοντες στον Ημιμαραθώνιο να βγάλουν τον καλύτερο εαυτό τους».
-Ο Ημιμαραθώνιος έχει επιλογές για όλους;
«Αυτός ήταν ένας ακόμα στρατηγικός στόχος της οργανωτικής επιτροπής. Να απευθυνθεί σε κάθε πολίτη της πόλης, σε κάθε δρομέα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο. Έτσι, αρχικά επιλέχθηκε η απόσταση του Ημιμαραθώνιου που απευθύνεται σε συστηματικούς δρομείς, αλλά και πιο «νέους» που τρέχουν 5 ή 10 χλμ. και θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους σε μία μεγαλύτερη απόσταση. Το πρόγραμμα εμπλουτίσθηκε με την απόσταση των 5 χλμ. που απευθύνεται κυριολεκτικά σε όλους, καθώς, έστω και περπατώντας σε ρυθμό που βγαίνουμε βόλτα, χρειάζονται περίπου 50 λεπτά για να την ολοκληρώσει κανείς. Τέλος, αλλά όχι με μικρότερη σημασία, ο παιδικός αγώνας 1 χλμ. αποκλειστικά για παιδιά 6 έως 12 ετών, έτσι ώστε να φέρουμε τα παιδιά στον αθλητισμό και να τους δώσουμε την ευκαιρία να ζήσουν μία μοναδική αγωνιστική εμπειρία».
-Έχετε μεγάλη εμπειρία από Μαραθώνιους. Συμφωνείτε ότι το δρομικό κίνημα έχει ανοδική πορεία τα τελευταία χρόνια;
«Έχοντας παρακολουθήσει την εξέλιξη των αγώνων δρόμου για περισσότερο από 35 χρόνια, από τα τέλη της δεκαετίας του ’80 ως αθλητής έχοντας συμμετάσχει σε όλες τις μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις και μεγάλους αγώνες του εξωτερικού και από το 2008 ως διοργανωτής, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το τρέξιμο στη χώρα μας αποκτά συνεχώς νέους φίλους που πλέον αριθμούν πολλές δεκάδες χιλιάδες. Το τρέξιμο έχει μπει για τα καλά στη ζωή του Έλληνα και πλέον έχει ευρεία αποδοχή, αφού όλο και περισσότεροι αναγνωρίζουν τα πολλαπλά οφέλη που προσφέρει τόσο σε ατομικό, όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.
Οφείλω να ομολογήσω ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε, έτσι ώστε ο αριθμός αυτός να φτάσει σε ποσοστά χωρών του εξωτερικού που έχουν πολυετή παράδοση. Πρωτοβουλίες όπως αυτές του αθλητικού σωματείου Πέλοπας Πατρών και της εφημερίδας Πελοπόννησος να διοργανώσουν έναν αγώνα δρόμου υψηλών προδιαγραφών με την υποστήριξη της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, συμβάλλουν καταλυτικά στο να γνωρίσουν ακόμα περισσότεροι άνθρωποι το τρέξιμο και βέβαια να λάβουν μέρος και να το εντάξουν στην καθημερινότητά τους».
πηγή: εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και pelop.gr (συνέντευξη στον Πρ. Κόγκο)