ΜΕΤΑΚΙΝΗΣΗ

Η Πάτρα ως ένα από τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Ελλάδας έχει το προνόμιο της εύκολης πρόσβασης και της γρήγορης μετακίνησης, λόγω της απλής ρυμοτομίας, σε συνδυασμό με την πληθώρα μεταφορικών μέσων που διαθέτει.

Οδική πρόσβαση

Η Πάτρα είναι κόμβος τριών μεγάλων οδικών αξόνων. Στα ανατολικά της πόλης βρίσκεται η Ολυμπία Οδός, η οποία συνδέει την πόλη με την Αθήνα, την Κόρινθο και πόλεις της Βόρειας Πελοποννήσου. Στα βόρεια υπάρχει η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και η Ιόνια Οδός, η οποία συνδέει την πόλη με τη Στερεά Ελλάδα, την Ήπειρο και την Βόρεια Ελλάδα, ενώ νότια υπάρχει η Εθνική Οδός 9, η οποία συνδέει την πόλη με τον Πύργο και την Καλαμάτα, καθώς και άλλες πόλεις και τοποθεσίες της δυτικής Πελοποννήσου. Υπό κατασκευή είναι και ο νέος Αυτοκινητόδρομος Πάτρα – Πύργος.

Φυσικά, υπάρχει και το δευτερεύων οδικό δίκτυο που εξυπηρετεί κατά βάση τις τοπικές συγκοινωνίες και μετακινήσεις.

Ενδεικτικές αποστάσεις και διαδρομές από την Πάτρα:

Αθήνα: 214 χλμ

Θεσσαλονίκη: 471 χλμ

Τρίπολη: 168 χλμ

Ιωάννινα: 226 χλμ

Πρέβεζα: 168 χλμ

Το Υπεραστικό ΚΤΕΛ

Η Πάτρα συνδέεται με υπεραστικά Λεωφορεία του ΚΤΕΛ Αχαΐας (https://www.ktelachaias.gr/)  με καθημερινά δρομολόγια με τις μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Από την Αθήνα τα λεωφορεία αναχωρούν από τον Σταθμό Κηφισού με τακτικά δρομολόγια. Επίσης, υπάρχουν καθημερινές συνδέσεις με Αίγιο, Καλάβρυτα, Κάτω Αχαΐα, Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Ιωάννινα, Πύργο, Βόλο, Ζάκυνθο, Ναύπλιο και Χαλκίδα, Ηράκλειο, Καρδίτσα, Τρίκαλα.

Αστικές Συγκοινωνίες

Οι δημόσιες αστικές μεταφορές της Πάτρας αποτελούνται από 40 δρομολόγια λεωφορείων του Αστικού ΚΤΕΛ Πάτρας (https://www.astikopatras.gr/grammes) και της δημοτικής συγκοινωνίας και από ένα δρομολόγιο προαστιακού σιδηροδρόμου (https://www.hellenictrain.gr/proastiakos-patras), το οποίο συνδέει το κέντρο της πόλης με το Ρίο και τις Νότιες συνοικίες. Τα ταξί της πόλης είναι χρώματος βυσσινί.

Σιδηροδρομική σύνδεση

Η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας Πάτρας βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής. Παρόλα αυτά μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι υπηρεσίες της HELLENIC TRAIN (https://www.hellenictrain.gr/) η οποία εκτελεί καθημερινά δρομολόγια του προαστιακού σιδηρόδρομου Αθήνα – Κιάτο – Αίγιο και από εκεί η μετάβαση στην Πάτρα μπορεί να γίνει με λεωφορείο του Υπεραστικού ΚΤΕΛ. Επιπλέον, υπάρχει λεωφορειακή ανταπόκριση μεταξύ Κιάτου – Πάτρας από τον σιδηροδρομικό σταθμό.

Αεροπορικές μεταφορές

Η Πάτρα συνδέεται με ευρωπαϊκούς προορισμούς μέσω του αεροδρομίου του Αράξου που απέχει περίπου 45 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Η πρόσβαση στο αεροδρόμιο είναι αποκλειστικά οδική και η συγκοινωνία με την πόλη της Πάτρας διεξάγεται με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Αχαΐας, με ταξί ή με ιδιωτικά μέσα. Η χρονική απόσταση Πάτρας-Αεροδρομίου είναι περίπου 40 λεπτά.

Θαλάσσιες μεταφορές

Το λιμάνι της Πάτρας (https://www.patrasport.gr/) εξυπηρετεί διεθνείς ακτοπλοϊκές μεταφορές, με λιμάνια της Ιταλίας και εσωτερικά με τα λιμάνια της Ηγουμενίτσας και της Κεφαλονιάς – Ιθάκης.

facebook
instagram
youtube