Ο περιφερειάρχης, Ν.Φαρμάκης, μίλησε στην «ΠτΔ» για τη σημασία του αγώνα και τα οφέλη που θα έχει η Πάτρα

Ο περιφερειάρχης, Ν.Φαρμάκης, μίλησε στην «ΠτΔ» για τη σημασία του αγώνα και τα οφέλη που θα έχει η Πάτρα

Η αντίστροφη μέτρηση για τον 1o Διεθνή Ημιμαραθώνιο Πάτρας ξεκίνησε, καθώς ο μεγάλος αγώνας της πόλης θα διεξαχθεί στις 9 Απριλίου. Ο Περιφερειάρχης, Νεκτάριος Φαρμάκης, μίλησε στην «ΠτΔ» για τη σημασία του αγώνα και τα οφέλη που θα έχει η Πάτρα.

 

Τι σας παρακίνησε να υποστηρίξετε τη διοργάνωση και μάλιστα με ιδιαίτερη θέρμη και συνεισφορά;

«Όπως έχετε αντιληφθεί, τα τελευταία χρόνια η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι αρωγός και ενεργός συμμέτοχος σε μικρά και μεγάλα αθλητικά γεγονότα στην Αχαΐα, την Ηλεία, την Αιτωλοακαρνανία. Αυτό είναι στρατηγική μας επιλογή. Εκτός από τον Ημιμαραθώνιο της Πάτρας την ίδια χρονική περίοδο τρέχουμε παράλληλα αθλητικά γεγονότα, όπως το  L’ Étape Greece by Tour de France που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα και την Αρχαία Ολυμπία, την 1η Απριλίου, αλλά και τον Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας που επίσης διέρχεται από την Αρχαία Ολυμπία, όπως επίσης τον 10ο Λαϊκό Αγώνα Δρόμου  «Aγιος Αρτέμιος» στο Αγρίνιο. Προσθέτω και τον 45ο Ποδηλατικό Γύρο «ΘΥΣΙΑΣ» από την Πάτρα στα Καλάβρυτα. Aυτά μέσα σε διάστημα ενός μήνα, αφού στη διάρκεια του έτους προγραμματίζονται πολλά ακόμη, ακριβώς γιατί πιστεύουμε ότι η Δυτική Ελλάδα έχει όλες τις προϋποθέσεις να καταστεί αθλητικός προορισμός και να έλκει όλο και περισσότερες αθλητικές διοργανώσεις».

Ποια η σημασία του να γίνει θεσμός και σημείο αναφοράς για την πόλη;

«Ο ημιμαραθώνιος της Πάτρας στην πρώτη κιόλας διοργάνωση έχει συμπληρώσει περισσότερες από 1000 συμμετοχές. Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει τη θετική απήχηση που έχει στο κοινό, που σημαίνει ότι έρχεται να καλύψει μια υπαρκτή ανάγκη η οποία αντανακλάται σε αθλητική δραστηριότητα σε αστικό περιβάλλον. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχει μια θετική δυναμική, ικανή να δημιουργήσει νέες προοπτικές στην τουριστική και οικονομική ανάπτυξη της Πάτρας. Σκεφτείτε ότι οι συμμετέχοντες σήμερα σε μαραθωνίους πόλεων, στην Ευρώπη, ανέρχονται στα 50 εκατομμύρια και η οικονομική δραστηριότητα ανέρχεται σχεδόν στα 10 δισεκατομμύρια ευρώ. Επομένως μελλοντικά μπορούμε να προσβλέπουμε σε θετικό αντίκτυπο ως προς τις κοινωνικές, οικονομικές ή ακόμη και τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις».

Ποια πιστεύετε ότι θα είναι τα οφέλη για την πόλη και την περιοχή μας σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο;

«Ήδη αναφέρθηκα στην οικονομική διάσταση των αθλητικών γεγονότων που εξελίσσονται σε αστικά κέντρα. Επίσης, όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε και το γεγονός ότι πόλεις που συνδέουν το όνομά τους με σημαντικά αθλητικά δρώμενα αποκτούν μεγαλύτερη αναγνωρισιμότητα. Η Πάτρα κερδίζει σε προβολή, αυξάνει τις δυνατότητες ψυχαγωγίας για τους κατοίκους, στέλνει μηνύματα υγείας και φυσικής ευεξίας, ενισχύει τον εθελοντισμό. Νομίζω λοιπόν, ότι τα οφέλη είναι πολλά και σημαντικά. Και γι’ αυτό έχει πάντοτε μεγάλη σημασία, τέτοιες διοργανώσεις να μετατρέπονται σε θεσμούς και να επαναλαμβάνονται, προκειμένου σταδιακά να αυξάνεται και ο απόηχός τους».

Πώς βοηθούν τέτοιες διοργανώσεις τις προσπάθειες της Περιφέρειας για προώθηση του Αθλητικού Τουρισμού;

«Κάθε διοργάνωση αποτελεί έναν εξαιρετικό τρόπο ανάδειξης των μοναδικών χαρακτηριστικών της περιοχής μας. Μέσα από τους αγώνες που πραγματοποιούνται στην ύπαιθρο, αναδεικνύεται το φυσικό μας περιβάλλον, ενώ όταν διεξάγονται σε πόλεις, μπορούν να αναδείξουν τα αξιοθέατα τους. Οι αθλητικές διοργανώσεις καθώς προβάλλονται από τοπικά, εθνικά και διεθνή ΜΜΕ, ταυτόχρονα προβάλλουν και την περιοχή, δημιουργώντας αύξηση της αναγνωρισιμότητας. Παράλληλα, η θετική εικόνα και τα θετικά συναισθήματα που δημιουργούνται από τη συμμετοχή στη διοργάνωση αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για τη θετική αξιολόγηση της περιοχής. Επομένως είναι βέβαιο ότι θα επηρεάσουν την πρόθεση των συμμετεχόντων να επαναλάβουν την επίσκεψη στην περιοχή στο μέλλον, ή ακόμη να παρακινήσουν και άλλους να μας επισκεφθούν. Ο αθλητικός τουρισμός είναι ένα πολύτιμο «εργαλείο» στην κουλτούρα ανάπτυξης κάθε περιοχής».

Πώς σχολιάζετε το γεγονός ότι συστρατεύτηκαν τόσοι φορείς και οργανισμοί για τη διοργάνωση και την υποστήριξη του αγώνα;

«Είναι ένα ηχηρό και αισιόδοξο μήνυμα ότι καλλιεργείται πνεύμα συνεργασίας μεταξύ κατοίκων, επιχειρήσεων, οργανισμών και τοπικών αρχών που θα πρέπει να το αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν όλοι αυτοί έχουν μια θετική εμπειρία από τη συμμετοχή τους είναι βέβαιο ότι θα μπορέσουμε να οργανωθούμε καλύτερα σε πολλούς ακόμη τομείς».

Ποια είναι η δυναμική του δρομικού κινήματος στην Αχαΐα και πώς μπορεί να το αξιοποιήσει περαιτέρω η Περιφέρεια;

«Θεωρώ ότι το δρομικό κίνημα στην Αχαΐα βιώνει μια συνεχόμενη αναπτυξιακή πορεία τα τελευταία χρόνια, γεγονός που συνδέεται αναμφισβήτητα με τη δραστηριότητα των αθλητικών συλλόγων. Το δρομικό κίνημα έχει τονωθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς έχουν αλλάξει οι στόχοι των δρομέων. Η συμμετοχή δεν συνεπάγεται απαραίτητα πρωταθλητισμό, αλλά κυρίως συμμετοχή και μαζικότητα. Συμμετέχω σε κάτι που συμμετέχουν και πολλοί άλλοι, φίλοι, συμπολίτες, γείτονες. Αυτό το πνεύμα της ομαδικότητας, ακόμα και όταν μιλάμε για αθλητικές δράσεις ατομικού χαρακτήρα, είναι κάτι πολύ σημαντικό για την κοινωνία μας».

Είστε έτοιμος να τρέξετε και εσείς στον αγώνα ή θα χρειαστείτε περισσότερη προπόνηση;

«Θα ήταν ιδιαίτερη χαρά μου να τρέξω, παρά το γεγονός πως… δεν έχω και την καλύτερη δυνατή φυσική κατάσταση. Σε αυτούς τους αγώνες όμως, δεν μετράει η φυσική κατάσταση. Μετράει η ικανοποίηση της συμμετοχής και το μήνυμα της κοινής προσπάθειας. Ωστόσο, καθαρά λόγοι χρόνου και υποχρεώσεων με κρατούν… στην αφετηρία. Πάντως, να είστε βέβαιοι πως η Περιφέρεια θα είναι παρούσα με πολλούς “πρωταθλητές” της».

 

πηγή: εφημερίδα ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ και pelop.gr (συνέντευξη στον Β. Γερογιάννη)

facebook
instagram
youtube